Blog HR Transfer

WANNEER STOP IK (& SUCCESSIE PLANNING)?

Ik lees onlangs in ELSEVIER WEEKBLAD (van 26 september) dat de stijger van de week ‘Pinkpopbaas Jan Smeets is (75)’ want die heeft zijn vertrek aangekondigd. EW prijst Smeets erom dat hij weet wanneer hij moet stoppen want dat is ‘ook een kwaliteit’. Met dat laatste ben ik het zeker eens. En ook weet ik dat dit geen vanzelfsprekendheid is, ook niet in het bedrijfsleven. In de lesboeken HRM wordt successieplanning omschreven als de planning van opvolgers voor managers en medewerkers in sleutelposities om te voorkomen dat er bij plotseling vertrek gaten vallen in de bezetting en om te zorgen voor een gezonde en verantwoorde doorstroming van de beschikbare talenten. 

Nou, zo te zien ben ik het niet eens met de conclusie van EW dat Jan Smeets de kwaliteit heeft getoond om te weten wanneer te stoppen. Jan, 75 jaar oud (!), is tot het bittere einde doorgegaan. Hij heeft met een festival als Pinkpop een fantastische prestatie geleverd, daar doe ik helemaal niets aan af. Maar, zoals bij veel pioniers, heeft hij er moeilijk afscheid van kunnen nemen. Jan had vele jaren eerder het stokje moeten overdragen aan een ander. Zijn rol had hij dan kunnen aanpassen als coach op de achtergrond voor een nieuw talent. Zelf je opvolger aanwijzen is daarbij iets wat je niet moet doen. Dus dat moet je als ‘man in charge’ ook ruim van te voren geleiden in je eigen organisatie. 

Hier zo over nadenkend ben ik toch erg benieuwd naar Mark Rutte. Die opvolger bij de VVD lijkt niet zomaar beschikbaar. En toch, al is Mark nog lang geen 75, denk ik dat de tijd is gekomen dat hij moet stoppen. Als hij dat nu doet, bewijst hij zichzelf na 10 jaar premierschap een grote dienst. Daar ben ik van overtuigd. En misschien is de successieplanning bij de VVD gewoon op orde, zoiets prik je nu eenmaal niet op de mededelingenborden.