Een slecht begin is het halve werk – HR Transfer

De Eredivisie competitie zit er weer op. De liefhebbers kijken alweer uit naar de jaargang 2019/2020. Dit jaar heeft het verloop van de competitie bevestigd dat een slecht begin ook het halve werk is. Zoals een goed begin dat ook is.

De club met het slechte begin, AJAX, kijkt tevreden terug. Kampioen geworden, de Beker veroverd en het geschopt tot de halve finale Champions League. Wie had dat vermoed eind 2018? Toen was Ten Hag een trainer die niet bij AJAX paste, was het geen team met een paar zelfzuchtige vedetten (Zyech, Tadic) die het collectief benadeelden.

Concurrent PSV werd eind 2018 geroemd. Ruim op kop, een hecht team en een frisse nieuwe trainer die bij de club past, Mark van Bommel. PSV eindigde met lege handen. Het kampioenschap op 3 punten en een aanzienlijk minder doelsaldo misgelopen, de Beker uit geknikkerd met een niet ingespeeld B-elftal en niet verder gekomen dan de groepsfase van de Champions League (al speelde de ploeg niet slecht, kwam steeds net tekort).

Wij kunnen hier allen lering uit trekken. Wanneer het niet loopt en alles tegen lijkt te zitten dan niet opgeven. Wanneer het naar of boven verwachting verloopt, niet aannemen dat dit vanzelfsprekend zo zal blijven. Een goed of een slecht begin, het maakt niet uit. Beide zijn namelijk niet het hele werk!